Veelgestelde vragen

V. Wat is helium?
A. Helium is een gas dat lichter is dan lucht en onder andere wordt gebruikt om ballonnen te blazen. Het is een natuurlijk onderdeel van de atmosfeer van de aarde en wordt gewonnen met behulp van gefractioneerde destillatie van aardgas. Helium is niet giftig, niet brandbaar en niet schadelijk voor het milieu.

V. Waarom stijgen ballonnen met helium op?
Zoals gezegd is helium lichte dan lucht. Vandaar ook dat met helium gevulde ballonnen de neiging hebben om op te stijgen. In het algemeen geldt dat hoe groter het volume helium in de ballon, hoe sneller hij naar boven zal stijgen.

V. Kan ik helium inhaleren?
A. Je moet nooit met opzet helium inhaleren omdat het tot verstikking kan leiden met dodelijk afloop. Over het algemeen zijn kleine hoeveelheden niet schadelijk, maar omdat er altijd een risico aanzit, raden wij het inwendig gebruik van helium ten sterkste af.

V. Wat veroorzaakt de piepstem na het inhaleren van helium?
A. De geluidskwaliteit van de stem van een persoon verandert na de inhalatie van helium, omdat helium minder dicht is dan de lucht in de atmosfeer. Hoewel het gas bij kleine hoeveelheden niet giftig is, kan het inademen van helium zuurstofgebrek in het lichaam veroorzaken. Dit kan resulteren in hoofdpijn, duizeligheid, zware ademhaling, en uiteindelijk bewusteloosheid veroorzaken.

V. Kan ik helium kopen om mijn eigen ballonnen te vullen?
A. Ja dit kan. Er zijn verschillende grootte helium cilinders verkrijgbaar die passen bij elk evenement en budget. Er zijn zowel wegwerp helium cilinders beschikbaar en tanks die hervult kunnen worden. De wegwerp helium cylinders zijn meer geschikt voor kleine evenementen, partijen en promoties terwijl de grote tanks geschikter zijn voor het oppompen grote hoeveelheden ballonnen.

V. Waarom lopen ballonnen met helium sneller leeg dan lucht?
A. Helium ballonnen lopen sneller leeg dan met lucht gevulde ballonnen omdat helium partikels kleiner zijn dan luchtdeeltjes en gemakkelijker kunnen ontsnappen. Omdat ballonnen altijd een beetje poreus zijn, zal er dus altijd wat ontsnappn.