Feiten over Helium

10 interessante feiten over helium

1. Helium is het tweede meest voorkomende element in het universum.

2. In 1928 kwam helium voor het eerst beschikbaar op de openbare markt.

3. Helium is zo licht dat de zwaartekracht van de aarde niet sterk genoeg is om het vast te houden. Wanneer helium atomen in de atmosfeer komen zullen ze opstijgen en ontsnappen in de ruimte.

4. Helium is één van de slechts twee natuurlijke elementen die nog nooit is waargenomen in een verbinding met een ander element. Het andere element is neon. Helium plasma kan echter vormen tijdelijk verbindingen aangaan met natrium, zwavel en fluor.

5. Bij temperaturen dicht bij het absolute nulpunt, condenseert helium condenseert tot een vloeistof met geweldige eigenschappen – de eigenschappen van een superfluid, stroomt met nul wrijving omhoog en over de wanden van de containers.

6. Helium bestaat in de atmosfeer van de aarde alleen omdat het voortdurend wordt bevoorraad uit twee bronnen – verval van radioactieve elementen op aarde en kosmische straling, waarvan ongeveer 9% van het beschikbare helium vandaan komt.

7. De helium die we kopen in cilinders wordt geproduceerd door natuurlijk radioactief verval van radioactieve elementen in de aardkorst – voornamelijk thorium en uranium.

8. Radioactief verval van uranium en thorium produceert ongeveer 3.000 ton helium per jaar.

9. Actuele wereldproductie van helium is meer dan 30.000 ton per jaar. (Helium is kan accumuleren gedurende vele miljoenen jaren in een paar aardgasvelden, daarom moeten we erg zuinig zijn met onze helium voorraad)

10. Helium werd voor het eerst ontdekt in de atmosfeer in de zon voordat het werd gevonden op aarde.